Z miłości czy z obowiązku – raport o opiece nieformalnej w Polsce
Ponad jedna trzecia Polaków (37%) zna osobę, która na co dzień opiekuje się przewlekle chorym bliskim. Niemal co piąty sam pełnił tę rolę w ostatnich pięciu latach – najczęściej w pojedynkę[1]. Dane z raportu zrealizowanego w ramach 10-lecia kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą” pokazują jasno: opieka nad chorym to jedno z najpoważniejszych wyzwań społecznych w Polsce.
Już dziś osoby po 65. roku życia stanowią ponad 20% populacji – to ponad 7,5 mln ludzi, dwa razy więcej niż trzy dekady temu[2]. Starzejące się społeczeństwo to jedno. W Polsce rośnie też liczba osób zmagających się z poważnymi chorobami – rocznie diagnozuje się ponad 181 tys. nowych przypadków nowotworów[3]. Jak informuje Polskie Towarzystwo Neurologiczne – w ciągu swojego życia co trzeci Polak zachoruje na chorobę układu nerwowego[4]. Kto zatem wspiera osoby starsze i chore? Najnowszy raport pokazuje, że to najczęściej kobiety (56%), głównie mieszkańcy wsi (41%), sprawują codzienną opiekę nad chorym członkiem rodziny – ponad połowa ich podopiecznych (57%) ma powyżej 70 lat. Najczęściej opiekunem zostaje córka lub syn chorego (34%), rzadziej wnuk (20%) albo rodzic (17%). Pomoc dla opiekuna, jeśli w ogóle się pojawia, pochodzi głównie od partnera (38%), rodzeństwa (36%) lub rodziców (30%). Aż 16% badanych deklaruje, że opiekę sprawuje całkowicie samodzielnie. Opiekunowie średnio przez ponad trzy lata wspierają swoich bliskich, często w domu, bez przeszkolenia, a co więcej – bez przerw i nierzadko łącząc opiekę z pracą zawodową.
Znaczenie żywienia
Zarówno osoby chore, jak i starsze zmagają się z brakiem apetytu, a warto podkreślić, że organizm w trakcie choroby czy rekonwalescencji ma większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze, zwłaszcza białko. To, co i ile jemy w trakcie choroby oraz rekonwalescencji ma ogromne znaczenie dla całego procesu dochodzenia do zdrowia. Dlatego w przypadku, gdy tradycyjna dieta nie jest wystarczająca do pokrycia, często zwiększonych na skutek choroby potrzeb organizmu, lekarz może zalecić żywienie medyczne. Specjalistyczne preparaty odżywcze w formie doustnej dostarczają dużą ilość energii i składników odżywczych. Z raportu wynika, że ponad połowa opiekunów miała doświadczenie ze stosowaniem żywienia medycznego, a 58% spośród nich, nadal regularnie je stosuje u swoich podopiecznych. Widoczne efekty, które deklarują to m.in. poprawa masy ciała (34%), wzrost energii (33%) i lepsze samopoczucie chorego (32%).
– Właściwe żywienie wspiera proces leczenia i rekonwalescencji – dostarczenie odpowiedniej ilości kalorii, białka i mikroelementów jest ważne dla prawidłowej pracy układu odpornościowego i sprzyja szybszej regeneracji – podkreśla Magdalena Siuda-Strzelińska, dietetyk kliniczny współpracujący z Fundacją Nutricia. – Żywienie medyczne to także realne wsparcie dla opiekuna, który zyskuje poczucie, że zapewnia choremu to, czego on naprawdę potrzebuje. Pacjent w lepszym stanie odżywienia ma większą szansę na dobrą tolerancję leczenia, niższe ryzyko powikłań, a to w pewnym stopniu odciąża jego bliskich – dodaje.
Czy wspierający otrzymują wsparcie?
Raport pokazuje także zmiany, jakie zaszły od 2018 roku, od jednego z poprzednich badań przeprowadzanych przez Fundację[5]. Mimo rosnącej świadomości, opiekunowie zostają bez pomocy – obecnie niemal połowa opiekunów deklaruje, że nie korzysta z żadnego wsparcia. Wiele osób powstrzymuje wstyd lub obawa przed oceną, mimo że realnie potrzebują pomocy.
– Osoby towarzyszące choremu cierpią inaczej niż sam pacjent, ale równie głęboko. Towarzyszy im ogromna bezradność – mówi psychoonkolożka Adrianna Sobol – Nikt z nas nie będzie dobrym opiekunem, jeśli najpierw nie zadba o siebie. Tłumienie emocji prowadzi do narastającego stresu, osamotnienia i wypalenia.
Z raportu wynika, że dla wielu opiekunów ważne jest przede wszystkim wsparcie emocjonalne – poczucie, że nie są sami (66%), możliwość rozmowy (61%) i wspólnego spędzania czasu (62%). W codziennej opiece najbardziej potrzebują kogoś, kto mógłby ich czasem zastąpić (33%), pomocy przy obowiązkach (26%) oraz przestrzeni do rozmowy (26%). Wśród osób korzystających z pomocy fundacji wspierających pacjentów, 84% pozytywnie ocenia konkretne działania wspierające opiekunów, a 57% podkreśla znaczenie organizacji w zwracaniu uwagi na ich sytuację i potrzebę systemowych zmian[6].
Dziesięć lat kampanii i zobowiązanie na przyszłość
Raport Fundacji Nutricia to także podsumowanie dekady kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Od 10 lat w ramach kampanii prowadzone są działania edukacyjne i wspierające na rzecz pacjentów i ich opiekunów z zakresu roli żywienia medycznego jako integralnego elementu procesu terapeutycznego.
– Dziesięć lat temu temat żywienia medycznego dopiero przebijał się do świadomości społecznej. Już wtedy wiedzieliśmy, jak ważne jest wsparcie żywieniowe pacjentów i ich bliskich, dlatego zaczęliśmy edukować społeczeństwo o tym, że odpowiednie żywienie stanowi integralną część leczenia i rekonwalescencji – podsumowuje Anna Cywińska, prezes Fundacji Nutricia. – Nasza kampania dotarła do tysięcy rodzin, pomogła zwiększyć świadomość i zmienić podejście do opieki. Jednak jubileusz 10-lecia to nie tylko powód do dumy, ale przede wszystkim zobowiązanie. Starzejące się społeczeństwo i narastające trudności opiekunów pokazują, że nasze działania są potrzebne bardziej niż kiedykolwiek.