O żywieniu medycznym


Dobrze odżywiony organizm ma szansę lepiej przejść proces leczenia. Aktualne rekomendacje instytucji medycznych oraz naukowych podkreślają, jak istotna podczas terapii jest odpowiednia podaż energii i niezbędnych składników odżywczych. Człowiek chory często potrzebuje ich więcej niż zdrowy, a jednocześnie z powodu choroby może doświadczać problemów z jedzeniem, które dodatkowo zwiększają ryzyko niedożywienia.

 

Odpowiednio wcześnie przeprowadzona konsultacja z lekarzem lub dietetykiem oraz, w sytuacjach kiedy jest to wskazane, zmiana diety, jak również  dołączenie preparatów z obszaru żywienia medycznego może pozytywnie wpłynąć na stan odżywienia i przebieg terapii. Żywienie medyczne powinno stanowić integralny element procesu leczenia.

Czym jest żywienie medyczne?

Żywienie medyczne jest metodą wsparcia stosowaną u pacjentów, którzy na skutek procesów chorobowych nie są w stanie pokryć swojego, często zwiększonego, zapotrzebowania żywieniowego za pomocą diety codziennej. Wdrożenie żywienia medycznego u pacjentów, którzy tego wymagają, zwiększa szanse na zapewnienie prawidłowego stanu odżywienia, co z kolei w licznych przypadkach pozwala na poprawę efektów samego leczenia czy rehabilitacji. Rozpoczęcie żywienia medycznego na odpowiednim etapie choroby daje szansę na zmniejszenie ryzyka rozwoju niedożywienia i związanych z nim negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Grupę preparatów określaną mianem żywności specjalnego przeznaczenia medycznego stanowią produkty odżywcze, zawierające niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach: białko, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i minerały, dostosowane do potrzeb żywieniowych różnych grup pacjentów.

 

Nadrzędny celem żywienia medycznego, jak to już zostało wspomniane powyżej, jest zwiększenie lub zapewnienie choremu dodatkowej podaży składników odżywczych, których z powodu choroby nie jest w stanie przyjąć z tradycyjnym pokarmem lub ich spożywana ilość jest niewystarczająca. Może być stosowane jako wspomaganie tradycyjnej diety lub też całkowicie zastąpić tradycyjne posiłki, gdy nie udaje się zaspokoić zwiększonego zapotrzebowania organizmu w tradycyjny sposób.

 

Żywienie medyczne stosuje się zarówno w przypadku wystąpienia ryzyka niedożywienia, jak i w leczeniu samego niedożywienia spowodowanego chorobą.

Powiązane:
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.