O żywieniu medycznym


Dobrze odżywiony organizm ma szansę lepiej przejść proces leczenia. Aktualne rekomendacje instytucji medycznych oraz naukowych podkreślają, jak istotna podczas terapii jest odpowiednia podaż energii i niezbędnych składników odżywczych. Człowiek chory często potrzebuje ich więcej niż zdrowy, a jednocześnie z powodu choroby może doświadczać problemów z jedzeniem, które dodatkowo zwiększają ryzyko niedożywienia.

 

Odpowiednio wcześnie przeprowadzona konsultacja z lekarzem lub dietetykiem oraz, w sytuacjach kiedy jest to wskazane, zmiana diety, jak również  dołączenie preparatów z obszaru żywienia medycznego może pozytywnie wpłynąć na stan odżywienia i przebieg terapii. Żywienie medyczne powinno stanowić integralny element procesu leczenia.

Czym jest żywienie medyczne?

Żywienie medyczne jest metodą wsparcia stosowaną u pacjentów, którzy na skutek procesów chorobowych nie są w stanie pokryć swojego, często zwiększonego, zapotrzebowania żywieniowego za pomocą diety codziennej. Wdrożenie żywienia medycznego u pacjentów, którzy tego wymagają, zwiększa szanse na zapewnienie prawidłowego stanu odżywienia, co z kolei w licznych przypadkach pozwala na poprawę efektów samego leczenia czy rehabilitacji. Rozpoczęcie żywienia medycznego na odpowiednim etapie choroby daje szansę na zmniejszenie ryzyka rozwoju niedożywienia i związanych z nim negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Grupę preparatów określaną mianem żywności specjalnego przeznaczenia medycznego stanowią produkty odżywcze, zawierające niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach: białko, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i minerały, dostosowane do potrzeb żywieniowych różnych grup pacjentów.

 

Nadrzędny celem żywienia medycznego, jak to już zostało wspomniane powyżej, jest zwiększenie lub zapewnienie choremu dodatkowej podaży składników odżywczych, których z powodu choroby nie jest w stanie przyjąć z tradycyjnym pokarmem lub ich spożywana ilość jest niewystarczająca. Może być stosowane jako wspomaganie tradycyjnej diety lub też całkowicie zastąpić tradycyjne posiłki, gdy nie udaje się zaspokoić zwiększonego zapotrzebowania organizmu w tradycyjny sposób.

 

Żywienie medyczne stosuje się zarówno w przypadku wystąpienia ryzyka niedożywienia, jak i w leczeniu samego niedożywienia spowodowanego chorobą.

 

Zapraszamy do obejrzenia animacji o doustnym żywieniu medycznym:

Powiązane: