Żywienie medyczne jest metodą wsparcia stosowaną u pacjentów, którzy na skutek procesów chorobowych nie są w stanie pokryć swojego, często zwiększonego, zapotrzebowania żywieniowego za pomocą diety codziennej. Wdrożenie żywienia medycznego u pacjentów, którzy tego wymagają, zwiększa szanse na zapewnienie prawidłowego stanu odżywienia, co z kolei w licznych przypadkach pozwala na poprawę efektów samego leczenia czy rehabilitacji. Rozpoczęcie żywienia medycznego na odpowiednim etapie choroby daje szansę na zmniejszenie ryzyka rozwoju niedożywienia i związanych z nim negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Grupę preparatów określaną mianem żywności specjalnego przeznaczenia medycznego stanowią produkty odżywcze, zawierające niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach: białko, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i minerały, dostosowane do potrzeb żywieniowych różnych grup pacjentów.
Nadrzędny celem żywienia medycznego, jak to już zostało wspomniane powyżej, jest zwiększenie lub zapewnienie choremu dodatkowej podaży składników odżywczych, których z powodu choroby nie jest w stanie przyjąć z tradycyjnym pokarmem lub ich spożywana ilość jest niewystarczająca. Może być stosowane jako wspomaganie tradycyjnej diety lub też całkowicie zastąpić tradycyjne posiłki, gdy nie udaje się zaspokoić zwiększonego zapotrzebowania organizmu w tradycyjny sposób.
Żywienie medyczne stosuje się zarówno w przypadku wystąpienia ryzyka niedożywienia, jak i w leczeniu samego niedożywienia spowodowanego chorobą.
Zapraszamy do obejrzenia animacji o doustnym żywieniu medycznym: