Żywienie dojelitowe wielu osobom kojarzy się z procedurą szpitalną. To właśnie w szpitalu jest zakładany dostęp do żołądka lub jelita i często rozpoczyna się żywienie, jednak jeżeli pacjent nie wymaga dalszej hospitalizacji, żywienie dojelitowe może być także prowadzone w warunkach domowych. W Polsce świadczenie to jest finansowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia i obejmuje szereg usług, takich jak dobranie i dostarczenie diet, wizyty kontrolne, a w niektórych poradniach żywieniowych również dedykowaną pacjentom i ich opiekunom infolinię, dojazd personelu medycznego do domu chorego czy materiały i szkolenia edukacyjne.
Co trzeba zrobić, by skorzystać z żywienia dojelitowego w domu?
Aby zostać wstępnie zakwalifikowanym do żywienia dojelitowego w warunkach domowych należy posiadać:
- Skierowanie do Poradni Żywieniowej wraz z kartą informacyjną leczenia szpitalnego. Karta powinna zawierać dopisek: Zaleca się kontynuację lub rozpoczęcie żywienia dojelitowego dietą przemysłową w warunkach domowych (w przypadku osób dorosłych dokumenty wydaje lekarz w szpitalu lub POZ, a w przypadku dzieci dokumenty wystawia lekarz z oddziału szpitalnego);
- Założony sztuczny dostęp do przewodu pokarmowego;
- Dokument poświadczający ubezpieczenie zdrowotne.
- W przypadku dzieci dodatkowo potrzebna jest karta kwalifikacji szpitalnej do żywienia dojelitowego w warunkach domowych.
Posiadając powyższe dokumenty należy skontaktować się z numerem rejestracji telefonicznej lub online danej poradni żywieniowej w danym województwie. Listę poradni można znaleźć korzystając z informatora NFZ (zobacz tutaj), wpisując odpowiednie województwo, wybrać „Świadczenie zdrowotne kontraktowane odrębnie” w rodzaju świadczenia, a w nazwie produktu kontraktowanego „Żywienie dojelitowe w warunkach domowych”.
W przypadku niektórych poradni żywieniowych nie ma konieczności odwiedzania szpitala – opiekun medyczny przyjeżdża na konsultację do domu chorego. W innych poradniach wizytowanie chorego w domu zależy od tego, czy jest on w stanie samodzielnie dotrzeć do poradni. Sprzęt i diety również są dowożone do miejsca pobytu pacjenta. Po odpowiednim przeszkoleniu każdy jest w stanie samodzielnie podłączyć żywienie.