Dostarczenie organizmowi odpowiednich składników odżywczych we właściwych ilościach i proporcjach, może zmniejszyć ryzyko rozwoju niedożywienia, a tym samym wspomóc leczenie i zredukować ilość lub ciężkość powikłań. Na temat żywienia pacjentów z chorobą nowotworową krąży wiele nieprawdziwych informacji, a korzystanie z nich może negatywnie wpłynąć na zdrowie pacjentów. Czy potrafisz je rozpoznać?
Zaznacz PRAWDA, jeżeli zgadzasz się z danym stwierdzeniem lub MIT, gdy uważasz je za błędne.
Raka można zagłodzić.
Brawo! Poprawna odpowiedź.
Głodówka nie hamuje rozwoju nowotworu, natomiast może w istotny sposób pogorszyć stan chorego. Niedostarczanie do organizmu pokarmów bogatych w składniki odżywcze prowadzi do tego, że nie ma on „paliwa” niezbędnego do życia i walki z chorobą. W celu pozyskania energii organizm wykorzystuje własne zapasy nie tylko z tkanki tłuszczowej, ale również tkanki mięśniowej. W konsekwencji może to skutkować znacznym osłabieniem, upośledzeniem odporności, jak również może doprowadzić do niewydolności wielu narządów. Niedożywienie wywołane „głodzeniem raka” może również przyczynić się do odłożenia w czasie kolejnych etapów terapii lub konieczności rezygnacji z niektórych form leczenia.
Zła odpowiedź.
Głodówka nie hamuje rozwoju nowotworu, natomiast może w istotny sposób pogorszyć stan chorego. Niedostarczanie do organizmu pokarmów bogatych w składniki odżywcze prowadzi do tego, że nie ma on „paliwa” niezbędnego do życia i walki z chorobą. W celu pozyskania energii organizm wykorzystuje własne zapasy nie tylko z tkanki tłuszczowej, ale również tkanki mięśniowej. W konsekwencji może to skutkować znacznym osłabieniem, upośledzeniem odporności, jak również może doprowadzić do niewydolności wielu narządów. Niedożywienie wywołane „głodzeniem raka” może również przyczynić się do odłożenia w czasie kolejnych etapów terapii lub konieczności rezygnacji z niektórych form leczenia.
Istnieje dieta lecząca z raka.
Brawo! Poprawna odpowiedź.
O cudownych dietach, które leczą raka, mówi się bardzo wiele. Niestety większość z nich nie ma nic wspólnego z zasadami zdrowego żywienia, a ich skuteczność nie została udowodniona naukowo. Zdrowa dieta jest przede wszystkim urozmaicona i zawiera produkty ze wszystkich grup żywności w odpowiednich proporcjach i ilościach (podstawą są warzywa i owoce, następnie produkty zbożowe, produkty mleczne, produkty będące źródłem pełnowartościowego białka, a na końcu tłuszcze roślinne jako dodatek). Zmiana proporcji może być związana z pojawieniem się różnych dolegliwości u osoby chorej np. wywołać zaparcia, biegunki, nasilić bóle brzucha, a także może skutkować pojawieniem się niedoborów określonych składników odżywczych i rozwojem niedożywienia. Dlatego przed zastosowaniem określonej diety, warto skonsultować się z wykwalifikowanym dietetykiem lub lekarzem, żeby mieć pewność, że wdrożonym żywieniem rzeczywiście wzmacniamy organizm i wspomagamy leczenie.
Zła odpowiedź.
O cudownych dietach, które leczą raka, mówi się bardzo wiele. Niestety większość z nich nie ma nic wspólnego z zasadami zdrowego żywienia, a ich skuteczność nie została udowodniona naukowo. Zdrowa dieta jest przede wszystkim urozmaicona i zawiera produkty ze wszystkich grup żywności w odpowiednich proporcjach i ilościach (podstawą są warzywa i owoce, następnie produkty zbożowe, produkty mleczne, produkty będące źródłem pełnowartościowego białka, a na końcu tłuszcze roślinne jako dodatek). Zmiana proporcji może być związana z pojawieniem się różnych dolegliwości u osoby chorej np. wywołać zaparcia, biegunki, nasilić bóle brzucha, a także może skutkować pojawieniem się niedoborów określonych składników odżywczych i rozwojem niedożywienia. Dlatego przed zastosowaniem określonej diety, warto skonsultować się z wykwalifikowanym dietetykiem lub lekarzem, żeby mieć pewność, że wdrożonym żywieniem rzeczywiście wzmacniamy organizm i wspomagamy leczenie.
Nie istnieje jedna uniwersalna dieta dla pacjentów onkologicznych.
Zła odpowiedź.
Dieta zawsze powinna być dobierana do pacjenta indywidualnie w zależności od jego stanu zdrowia, rodzaju i umiejscowienia nowotworu, metody stosowanej terapii przeciwnowotworowej i ewentualnie występujących podczas leczenia dolegliwości. Dla wszystkich pacjentów niezwykle istotne na każdym etapie leczenia, już od momentu diagnozy, jest poprawa lub utrzymanie odpowiedniego stanu odżywienia. W przypadku gdy jednak tradycyjna dieta nie jest wystarczająca, aby pokryć wszystkie potrzeby organizmu, po konsultacji z lekarzem, warto włączyć żywienie medyczne w postaci specjalistycznych preparatów odżywczych. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj.
Brawo! Poprawna odpowiedź.
Dieta zawsze powinna być dobierana do pacjenta indywidualnie w zależności od jego stanu zdrowia, rodzaju i umiejscowienia nowotworu, metody stosowanej terapii przeciwnowotworowej i ewentualnie występujących podczas leczenia dolegliwości. Dla wszystkich pacjentów niezwykle istotne na każdym etapie leczenia, już od momentu diagnozy, jest poprawa lub utrzymanie odpowiedniego stanu odżywienia. W przypadku gdy jednak tradycyjna dieta nie jest wystarczająca, aby pokryć wszystkie potrzeby organizmu, po konsultacji z lekarzem, warto włączyć żywienie medyczne w postaci specjalistycznych preparatów odżywczych. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj.
Białko żywi raka.
Brawo! Poprawna odpowiedź.
W przypadku pacjentów z chorobą nowotworową zapotrzebowanie na białko może znacząco wzrosnąć (prawie dwukrotnie). Białko to główny składnik strukturalny i funkcjonalny każdej komórki organizmu. Wchodzi w skład tkanek, np.: mięśni, skóry, narządów wewnętrznych, a także enzymów i hormonów. W diecie osoby chorej onkologicznie białko jest niezwykle istotne jako składnik niezbędny w trakcie terapii i rekonwalescencji. Odpowiednia jego podaż pomaga choremu m.in. zmniejszyć straty masy mięśniowej związane z chorobą, zapewnia odpowiednie funkcjonowanie układu odpornościowego, pomaga w odbudowie komórek i tkanek (np. gojenie ran).
Stąd też dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości białka ma ogromne znaczenie dla całego procesu leczenia. Usunięcie źródeł białka z diety, bez konsultacji z lekarzem czy dietetykiem, może zaburzyć funkcjonowanie całego organizmu i utrudniać terapię.
Zła odpowiedź.
W przypadku pacjentów z chorobą nowotworową zapotrzebowanie na białko może znacząco wzrosnąć (prawie dwukrotnie). Białko to główny składnik strukturalny i funkcjonalny każdej komórki organizmu. Wchodzi w skład tkanek, np.: mięśni, skóry, narządów wewnętrznych, a także enzymów i hormonów. W diecie osoby chorej onkologicznie białko jest niezwykle istotne jako składnik niezbędny w trakcie terapii i rekonwalescencji. Odpowiednia jego podaż pomaga choremu m.in. zmniejszyć straty masy mięśniowej związane z chorobą, zapewnia odpowiednie funkcjonowanie układu odpornościowego, pomaga w odbudowie komórek i tkanek (np. gojenie ran).
Stąd też dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości białka ma ogromne znaczenie dla całego procesu leczenia. Usunięcie źródeł białka z diety, bez konsultacji z lekarzem czy dietetykiem, może zaburzyć funkcjonowanie całego organizmu i utrudniać terapię.
Dobrze odżywiony organizm ma szansę lepiej przejść przez leczenie przeciwnowotworowe.
Zła odpowiedź.
Wyobraźmy sobie osobę przygotowującą się do maratonu. Każdy sportowiec wie, że nie wystarczy tylko ćwiczyć, dbać o ogólną kondycję i silne mięśnie, ale bardzo ważna jest też odporność psychiczna i odpowiednia dieta, bez której wszystkie inne „zabiegi” nie przyniosą spodziewanego efektu – energia, białko i pozostałe składniki odżywcze są niezbędne, by przygotować organizm na długi, wyczerpujący wysiłek. Chorobę nowotworową można porównać z biegiem długodystansowym – im lepszy jest ogólny stan organizmu, w tym też stan jego odżywienia, w momencie podejmowania leczenia, tym jest większa szansa na lepszą tolerancje terapii i skrócenie czasu pobytu w szpitalu.
Brawo! Poprawna odpowiedź.
Wyobraźmy sobie osobę przygotowującą się do maratonu. Każdy sportowiec wie, że nie wystarczy tylko ćwiczyć, dbać o ogólną kondycję i silne mięśnie, ale bardzo ważna jest też odporność psychiczna i odpowiednia dieta, bez której wszystkie inne „zabiegi” nie przyniosą spodziewanego efektu – energia, białko i pozostałe składniki odżywcze są niezbędne, by przygotować organizm na długi, wyczerpujący wysiłek. Chorobę nowotworową można porównać z biegiem długodystansowym – im lepszy jest ogólny stan organizmu, w tym też stan jego odżywienia, w momencie podejmowania leczenia, tym jest większa szansa na lepszą tolerancje terapii i skrócenie czasu pobytu w szpitalu.
Nawet 70% pacjentów onkologicznych doświadcza zaburzeń smaku w trakcie terapii.
Zła odpowiedź.
Zmiany w odczuwaniu smaków czy nadwrażliwość na zapachy – z tymi problemami zmaga się do 70% chorych onkologicznie w trakcie chemio- i radioterapii. Zaburzenia te z kolei mogą prowadzić do rozwoju niedożywienia – istotnego czynnika, który może wpływać na przebieg leczenia (wydłużać je lub modyfikować w zależności od stanu odżywienia chorego) czy tolerancję terapii u chorych na nowotwory. Więcej na ten temat można przeczytać tutaj.
Brawo! Poprawna odpowiedź.
Zmiany w odczuwaniu smaków czy nadwrażliwość na zapachy – z tymi problemami zmaga się do 70% chorych onkologicznie w trakcie chemio- i radioterapii. Zaburzenia te z kolei mogą prowadzić do rozwoju niedożywienia – istotnego czynnika, który może wpływać na przebieg leczenia (wydłużać je lub modyfikować w zależności od stanu odżywienia chorego) czy tolerancję terapii u chorych na nowotwory. Więcej na ten temat można przeczytać tutaj.
Utrata kilku kilogramów sprzyja pacjentom onkologicznym otyłym lub z nadwagą.
Brawo! Poprawna odpowiedź.
Istnieją takie choroby, w których utrata masy ciała jest wskazana. W przypadku większości nowotworów jest wręcz odwrotnie. Niestety chory w pierwszej kolejności zawsze traci to, co dla organizmu bardzo cenne, czyli mięśnie. W rezultacie pacjent z nadmierną liczbą kilogramów wcale nie chudnie w prawidłowym rozumieniu tego słowa, czyli nie traci tłuszczu, tylko masę mięśniową, co istotnie wpływa na osłabienie jego organizmu. Co więcej, nagła, nadmierna utrata masy ciała i jej konsekwencje metaboliczne, mogą prowadzić do opóźnienia rozpoczęcia terapii lub nawet uniemożliwiają zastosowanie niektórych metod leczenia.
Zła odpowiedź.
Istnieją takie choroby, w których utrata masy ciała jest wskazana. W przypadku większości nowotworów jest wręcz odwrotnie. Niestety chory w pierwszej kolejności zawsze traci to, co dla organizmu bardzo cenne, czyli mięśnie. W rezultacie pacjent z nadmierną liczbą kilogramów wcale nie chudnie w prawidłowym rozumieniu tego słowa, czyli nie traci tłuszczu, tylko masę mięśniową, co istotnie wpływa na osłabienie jego organizmu. Co więcej, nagła, nadmierna utrata masy ciała i jej konsekwencje metaboliczne, mogą prowadzić do opóźnienia rozpoczęcia terapii lub nawet uniemożliwiają zastosowanie niektórych metod leczenia.
Żywienie medyczne jest istotnym elementem wspierającym leczenie przeciwnowotworowe.
Zła odpowiedź.
Niewłaściwie zbilansowana dieta podczas choroby nowotworowej przy zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym i zwiększonym zapotrzebowaniu na białko, może prowadzić do rozwoju niedożywienia i w konsekwencji do niezamierzonej utraty masy ciała.
Pacjent, który jest niedożywiony może częściej rozwijać powikłania, gorzej tolerować leczenie, czasami nie jest w stanie realizować terapii w pełnych dawkach i we właściwych odstępach czasu. W sytuacji gdy pacjent nie jest w stanie pokryć tradycyjną dietą zapotrzebowania na składniki odżywcze, warto skonsultować z lekarzem możliwość uzupełnienia codziennego jadłospisu o żywienie medyczne.
Brawo! Poprawna odpowiedź.
Niewłaściwie zbilansowana dieta podczas choroby nowotworowej przy zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym i zwiększonym zapotrzebowaniu na białko, może prowadzić do rozwoju niedożywienia i w konsekwencji do niezamierzonej utraty masy ciała.
Pacjent, który jest niedożywiony może częściej rozwijać powikłania, gorzej tolerować leczenie, czasami nie jest w stanie realizować terapii w pełnych dawkach i we właściwych odstępach czasu. W sytuacji gdy pacjent nie jest w stanie pokryć tradycyjną dietą zapotrzebowania na składniki odżywcze, warto skonsultować z lekarzem możliwość uzupełnienia codziennego jadłospisu o żywienie medyczne.
Żywienie medyczne stosuje się tylko w szpitalu.
Brawo! Poprawna odpowiedź.
W przypadku potrzeby uzupełnienia diety żywieniem medycznym, w pierwszej kolejności, po konsultacji z lekarzem, można zastosować specjalne preparaty odżywcze, które dostępne są m.in. w formie płynnej bezpośrednio do picia. Jeżeli spożywanie posiłków drogą doustną jest niemożliwe, preparaty do żywienia medycznego podawane są przez zgłębniki lub przetokę bezpośrednio do przewodu pokarmowego. Trzecią opcją, stosowaną w ostateczności, w przypadku niewydolności przewodu pokarmowego, jest żywienie pozajelitowe, podawane bezpośrednio do układu krwionośnego z pominięciem przewodu pokarmowego (mylnie nazywane „kroplówkami”).
Każda z podanych metod żywienia może być prowadzona w domu. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe realizowane jest pod nadzorem lekarza i pielęgniarki z poradni żywieniowej. Więcej na temat żywienia dojelitowego w warunkach domowych można przeczytać tutaj.
Zła odpowiedź.
W przypadku potrzeby uzupełnienia diety żywieniem medycznym, w pierwszej kolejności, po konsultacji z lekarzem, można zastosować specjalne preparaty odżywcze, które dostępne są m.in. w formie płynnej bezpośrednio do picia. Jeżeli spożywanie posiłków drogą doustną jest niemożliwe, preparaty do żywienia medycznego podawane są przez zgłębniki lub przetokę bezpośrednio do przewodu pokarmowego. Trzecią opcją, stosowaną w ostateczności, w przypadku niewydolności przewodu pokarmowego, jest żywienie pozajelitowe, podawane bezpośrednio do układu krwionośnego z pominięciem przewodu pokarmowego (mylnie nazywane „kroplówkami”).
Każda z podanych metod żywienia może być prowadzona w domu. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe realizowane jest pod nadzorem lekarza i pielęgniarki z poradni żywieniowej. Więcej na temat żywienia dojelitowego w warunkach domowych można przeczytać tutaj.
Masz trochę do nadrobienia. Zajrzyj do sekcji z artykułami i dowiedz się, jak zmieniają się potrzeby żywieniowe w chorobie nowotworowej i jak zadbać o prawidłowy stan odżywienia organizmu.
Wykonaj test ponownieMasz już opanowane podstawy na temat żywienia w chorobie nowotworowej. Zajrzyj do naszej sekcji z artykułami po nową dawkę wiedzy w tym zakresie.
Wykonaj test ponownieWiesz już bardzo dużo o żywieniu w chorobie nowotworowej. Jeśli chcesz wiedzieć jeszcze więcej zajrzyj do naszej sekcji z artykułami.
Wykonaj test ponownie