Prawidłowo odżywiony pacjent ma możliwość lepiej przejść przez leczenie przeciwnowotworowe. Tymczasem w trakcie choroby zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze często się zwiększa, a ich zapewnienie w odpowiedniej ilości, m.in. z powodu towarzyszących dolegliwości, może stanowić duże wyzwanie. Niedożywienie zaś może wpływać niekorzystnie na przebieg terapii. Każdy przypadek jest inny, dlatego też nie istnieje uniwersalna dieta i interwencja żywieniowa, stanowiąca odpowiedź na potrzeby wszystkich chorujących na nowotwory. W celu udzielenia pacjentom indywidualnego wsparcia zostały uruchomione bezpłatne telefoniczne konsultacje z wykwalifikowanym dietetykiem klinicznym. Mogą z niej korzystać pacjenci onkologiczni i ich opiekunowie z całej Polski.
Organizm chorego na nowotwór pracuje intensywniej niż osoby zdrowej, zmianie ulega m.in. metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów, funkcjonowanie układu odpornościowego jest również zaburzone. Dlatego bardzo ważne jest, szczególnie w tym czasie, zadbanie o dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych, w tym zwłaszcza białka, na które zapotrzebowanie pacjenta onkologicznego jest z reguły prawie dwukrotnie większe niż osoby zdrowej.
Nie zawsze jest to jednak proste. Zarówno sama choroba jak i stosowane terapie, mogą bowiem powodować dolegliwości wymagające modyfikacji dotychczasowego sposobu żywienia – pacjenci mierzą się m.in. ze spadkiem apetytu, nudnościami, wymiotami, zaburzeniami odczuwania smaku czy zapachu lub wręcz mechanicznymi trudnościami z przyjmowaniem pokarmu. Obecność guza w okolicach układu pokarmowego może także upośledzać proces wchłaniania niektórych substancji. Dostarczenie do organizmu niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach może stać się wtedy wyzwaniem, z którym może być trudno pacjentowi czy jego opiekunowi, poradzić sobie bez pomocy specjalisty. Dlatego właśnie, aby wesprzeć chorych onkologicznych oraz ich bliskich w komponowaniu codziennej diety dostosowanej do potrzeb pacjenta, uruchomiono bezpłatne konsultacje z profesjonalnym dietetykiem w postaci porad telefonicznych.
– W trakcie konsultacji można dowiedzieć się nie tylko tego, co powinien spożywać pacjent zmagający się z nowotworem, a czego unikać, ale także tego, jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami, które mogą pojawić się w wyniku prowadzonego leczenia przeciwnowotworowego np. metalicznym posmakiem w ustach. Można również uzyskać informacje na temat żywienia medycznego, stosowanego pod nadzorem lekarza, które może być wsparciem dla pacjenta
w sytuacji, gdy nie jest on w stanie dostarczyć do organizmu odpowiedniej ilości składników odżywczych jedynie tradycyjną dietą. Do wszystkich pacjentów oraz ich opiekunów podchodzimy indywidualnie i bazując na własnym doświadczeniu oraz wiedzy naukowej staramy się tak dopasowywać zalecenia żywieniowe do potrzeb pacjenta, aby były one realne dla niego do wdrożenia, a jednocześnie przyczyniły się do jak najlepszego odżywienia jego organizmu. – mówi Ewa Ceborska-Scheiterbauer, jedna z dietetyczek udzielających bezpłatnych porad w ramach infolinii.
Na indywidualną poradę można umówić się, dzwoniąc pod numer: (22) 55 00 155 lub wypełniając formularz zapisu na stronie: https://cutt.ly/teleporady
Inicjatorem infolinii jest firma Nutricia Polska, której misją jest służenie ludziom najlepszą opieką żywieniową w najwrażliwszych momentach ich życia. Usługa jest realizowana przez dietetyków współpracujących z firmą Nutricia, w oparciu o ich ekspertyzę i doświadczenie w stosowaniu produktów Nutricia.
ONCO/RON/4/10/2021