Dieta pacjentów z trudno gojącymi ranami – jakich zasad należy przestrzegać?


Odpowiednio odżywiony organizm ma szansę na lepsze poradzenie sobie z chorobą, w tym również z trudno gojącymi ranami. Dostarczenie pacjentowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych może przyspieszyć proces gojenia, niekiedy skracając tym samym czas spędzony w szpitalu i pozytywnie wpływając na samopoczucie chorego. O czym należy pamiętać, ustalając jadłospis osoby zmagającej się z trudno gojącymi ranami bądź narażonego na ich powstanie?

 

Niedożywienie – czym jest?

Niedożywienie to stan, który powstaje na skutek niedostarczenia organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych bądź ich niewystarczająco dobrego wchłaniania. Na jego zaistnienie wpływa również fakt, iż podczas choroby bardzo często wzrasta zapotrzebowanie na energię i niektóre składniki odżywcze, np. białko. O niedożywieniu mówimy, gdy w ciągu 3 miesięcy doszło do niezamierzonej utraty ponad 5% masy ciała lub ponad 10% w ciągu 6 miesięcy. Rozpoznajemy je także gdy pacjent nie przyjmował pożywienia przez 7 dni lub spożywał zmniejszoną jego ilość (<60% zapotrzebowania) przez okres co najmniej 10 dni, jeżeli wyjściowy stan odżywienia był prawidłowy.

 

Stan ten negatywnie wpływa m.in. na odporność i podatność na infekcje, efektywność leczenia, czas jego trwania. Może również uniemożliwiać lub opóźniać podjęcie zalecanej terapii.

 

Niedożywienie a trudno gojące rany

Niedożywienie jest jednym z głównych czynników wpływających negatywnie na proces gojenia ran (więcej na ich temat przeczytasz w naszym artykule) Może powodować spowolnienie gojenia tkanek (niekiedy wręcz uniemożliwiać zagojenie), przedłużać czas trwania fazy zapalnej i osłabiać układ odpornościowy.

 

Odpowiednie żywienie jest zatem zarówno metodą prewencji przewlekłych ran, jak i wspiera gojenie już tych powstałych. Proces gojenia rany, w tym regeneracja tkanek, wymaga od organizmu dużego wysiłku, któremu sprostanie jest możliwe dzięki odpowiedniej diecie.

 

Dieta przy trudno gojących ranach

Toczący się w organizmie stan zapalny oraz mechanizmy mające na celu wygojenie rany sprawiają, że zapotrzebowanie na niektóre substancje odżywcze może wzrastać. Przyczyną niedożywienia może być również brak apetytu po przebytej operacji czy trudności w przyjmowaniu i przygotowywaniu posiłków. Jakie grupy składników są zatem najistotniejsze?

 

Do jakich jeszcze zaleceń warto się stosować?

 

Co jeśli tradycyjna dieta jest niewystarczająca?

Zdarza się, iż na skutek choroby pacjent nie jest w stanie przyjąć wszystkich niezbędnych składników odżywczych drogą tradycyjnej diety. Aby uniknąć groźnego dla zdrowia stanu niedożywienia, warto w takiej sytuacji skonsultować z lekarzem wdrożenie doustnych preparatów żywienia medycznego. Dzięki płynnej formie, niewielkiej objętości i różnym wariantom smakowym, są one łatwe do spożycia oraz dostarczają substancji (np. białka, argininy, cynku i antyoksydantów), które pełnią ogromną rolę w leczeniu trudno gojących ran.

Bibliografia:

  1. Żywienie przy odleżynach – MojaRana.pl
  2. Nie tylko opatrunek wspiera gojenie ran u diabetyków – Cukrzyca.pl
  3. Dieta a trudno gojące rany (gazeta.pl)
  4. Jaki wpływ ma żywienie na trudno gojące rany? (nowotwory.org)
  5. Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z odleżynami – SPZOZ (spzozmm.pl)
  6. Opieka nad osobą z odleżynami | Opieka nad chorym
  7. Żywienie pacjentów z ranami przewlekłymi | Forum Leczenia Ran
  8. Rany przewlekłe – czy dieta pomaga w ich leczeniu? | Serwis Zdrowie (pap.pl)
  9. Gojenie się ran a stan odżywienia. Zadbaj o dietę! | RadioklinikaPL

Przeczytaj:


Powiązane:
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.