Nie istnieje jedna uniwersalna dieta dla pacjentów onkologicznych. Każdy chory ma inne potrzeby, w zależności od jego stanu zdrowia, rodzaju schorzenia, metody stosowanej terapii przeciwnowotworowej i jej działań niepożądanych. Dla wszystkich pacjentów niezwykle istotne jest utrzymanie odpowiedniej masy ciała w trakcie leczenia. Odpowiedzią na tę potrzebę jest żywienie medyczne, które może, a niekiedy powinno być stosowane na każdym etapie leczenia przeciwnowotworowego:
Jakie są metody podawania żywienia medycznego?
Najbardziej naturalne jest żywienie drogą przewodu pokarmowego i to wsparcie tej metody powinno się stosować w pierwszej kolejności, wzmacniając organizm doustnymi, specjalistycznymi preparatami odżywczymi, dostosowanymi do potrzeb pacjentów onkologicznych. Produkty te mają najczęściej formę płynną i stanowią dodatkowe źródło energii, makro- i mikroskładników, jak też witamin. Jednak w części przypadków nowotworów, przede wszystkim głowy i szyi lub przewodu pokarmowego, żywienie doustne jest niemożliwe (np. w wyniku braku dostępu lub też bólu) albo niewystarczające. W takich sytuacjach wsparciem leczenia powinno być wdrożenie żywienia dojelitowego poprzez zgłębniki, sztuczne przetoki odżywcze bezpośrednio do żołądka lub jelita pacjenta, bądź też żywienie pozajelitowe.
Więcej informacji o żywieniu dojelitowym przez specjalny dostęp znajduje się w podzakładce „Żywienie dojelitowe”.