Kwasy tłuszczowe omega 3 – ważny składnik diety pacjenta onkologicznego.


Autor: Karolina Łukaszewicz-Marszał, dietetyczka kliniczna.

 

 

Prozdrowotne właściwości kwasów tłuszczowych omega 3 znane są od dawna –– ich odpowiednie spożycie korzystnie wpływa na prawidłową pracę serca, mózgu i narządu wzroku, zmniejszają ryzyko rozwoju depresji i chorób neurodegeneracyjnych (choroby związane z układem nerwowym). Okazuje się, że są  również niezwykle istotnym składnikiem w diecie pacjentów onkologicznych.

 

Dlaczego odpowiednia dieta w chorobie nowotworowej jest tak ważna, jaka grupa pacjentów onkologicznych jest szczególnie narażona na niedożywienie i jak duże znaczenie w diecie pacjenta onkologicznego odgrywają kwasy omega 3?

 

Żywienie – ważne wsparcie leczenia

Prawidłowa dieta, dopasowana zarówno do stanu zdrowia, jak i występujących dolegliwości, jest niezwykle istotna już od momentu diagnozy choroby nowotworowej. Niestety, 30-85% pacjentów onkologicznych jest niedożywionych. Stan ten może wpływać na przebieg leczenia – stwarza wyższe ryzyko infekcji, powikłań pooperacyjnych, wydłużenie pobytu pacjenta w szpitalu.

 

Którzy pacjenci są szczególnie narażeni na niedożywienie?

Na niedożywienie szczególnie narażeni są pacjenci chorujący na nowotwory głowy i szyi, płuca, jelita grubego, żołądka oraz trzustki. U tych chorych ryzyko niedożywienia może wynosić nawet 70%. W praktyce oznacza to, że jeśli pacjent nie jest niedożywiony na etapie diagnozy choroby, to z pewnością będzie w kolejnych miesiącach terapii i/lub rozwoju nowotworu, jeśli nie będzie odpowiednio się odżywiał.

Dlatego w diecie pacjenta onkologicznego należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią podaż wszystkich niezbędnych składników odżywczych, m.in. białka, wit. D i kwasów tłuszczowych omega 3.

 

 

 

Jaką rolę pełnią kwasy tłuszczowe omega 3?

Mają one właściwości przeciwzapalne, dlatego są uważane w onkologii za składnik, którego dostarczenie do organizmu wraz z dietą jest szczególnie ważne dla pacjentów onkologicznych. Choroba nowotworowa, jak i samo leczenie, przyczyniają się do rozwoju stanu zapalnego w organizmie pacjenta, co wpływa m.in. na obniżenie apetytu, nudności, utratę masy ciała, w  tym masy mięśniowej i osłabienie. To może prowadzić do rozwoju niedożywienia, które może mieć wpływ na przebieg terapii onkologicznej. Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą wpływać na zmniejszenie stanu zapalnego, a tym samym przyczynić się do poprawy apetytu, zmniejszenia utraty masy ciała i masy mięśniowej i poprawy stanu odżywienia pacjenta onkologicznego. Warto pamiętać, że należą one do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm sam nie wytwarza, stąd należy je dostarczać wraz z dietą.

 

W jakich produktach je znajdziemy?

Dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 są ryby – powinny być spożywane min. 2 razy w tygodniu, z czego min. 1 raz w tygodniu powinna być to tłusta ryba morska. Bogate w ten składnik są również owoce morza, oleje i orzechy.

Spożywanie np. 2 porcji tłustych ryb morskich w tygodniu i 1 łyżki oleju rzepakowego każdego dnia pokrywa zapotrzebowanie zdrowej osoby dorosłej na kwasy tłuszczowe omega 3. Zapotrzebowanie pacjenta onkologicznego może być jednak znacznie

większe.

 

 

 

 

Często zdarza się, że u pacjentów onkologicznych występują różne dolegliwości związane zarówno z obecnością nowotworu, jak i prowadzonym leczeniem, m.in. brak apetytu i niechęć do jedzenia, nudności, biegunki, zaparcia, problemy z gryzieniem czy połykaniem. Mogą one przyczyniać się do zmniejszonego spożycia różnych produktów spożywczych, w tym również tych będących źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 i w konsekwencji rozwoju niedożywienia. W takiej sytuacji warto zapytać lekarza o włączenie do diety pacjenta żywności medycznej zawierającej dużą ilość energii, białka, mającej w składzie także kwasy tłuszczowe omega 3, która uzupełni codzienny jadłospis w ważne dla pacjenta składniki odżywcze.

 

 

Powiązane:
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.