Żywienie w nowotworach głowy i szyi


Żywienie a nowotwory głowy i szyi

Istnieje coraz więcej dowodów na to, że odpowiednio odżywiony organizm i prawidłowo zbilansowana dieta obniżają ryzyko rozwoju niektórych chorób – w tym choroby nowotworowej, a także zmniejszają ryzyko niedożywienia u osób, które są w trakcie leczenia onkologicznego. Na niedożywienie szczególnie narażeni są pacjenci z nowotworami głowy i szyi – krtani, jamy ustnej, gardła, zatok przynosowych i gruczołów ślinowych. W tej grupie nowotworów prawidłowe żywienie jest również działaniem profilaktycznym – na nowotwory głowy i szyi częściej zapadają osoby stosujące dietę ubogą w owoce i warzywa, natomiast bogatą w czerwone mięso, szczególnie w postaci przetworzonej.

 

Bez żywienia nie ma leczenia

W leczeniu choroby onkologicznej najczęściej stosowane są następujące: chemioterapia, radioterapia czy leczenie chirurgiczne, coraz częściej do leczenia niektórych typów nowotworów stosowana jest również immunoterapia. Stan odżywienia ma bezpośredni wpływ na przebieg terapii pacjenta, dlatego coraz częściej zwraca się uwagę na rolę żywienia w trakcie leczenia onkologicznego. Dolegliwości towarzyszące osobom z chorobą nowotworową, takie jak ból, osłabienie, brak apetytu, uczucie zmęczenia przyczyniają się do zmniejszenia przyjmowania ilości pokarmu. Niedostateczne spożycie pokarmów, przy zwiększonym zapotrzebowaniu na energię i białko u osób chorych, może prowadzić do niezamierzonego spadku masy ciała i osłabienia organizmu. Badania wskazują również, że częste hospitalizacje są czynnikiem zwiększającym ryzyko niedożywienia – głównie z uwagi na pogorszenie samopoczucia chorego, niedostosowane żywienie szpitalne czy okres przygotowawczy do zabiegu lub badania, które często wymagają bycia na czczo.

 

Stan wynikający z braku wchłaniania lub braku spożywania składników odżywczych, prowadzący do zmiany składu ciała i upośledzenia funkcjonowania organizmu nazywamy niedożywieniem. Stanowi ono poważny problem u pacjentów z chorobą nowotworową, a objawy niedożywienia lub wyniszczenia występują nawet u 30-85% chorych! Do nowotworów, które szczególnie nasilają utratę masy ciała należą nowotwory płuc, trzustki, układu pokarmowego a także nowotwory głowy i szyi – w tych przypadkach ryzyko niedożywienia sięga nawet 60-90%, dlatego tak ważne jest, by już na etapie diagnozy, podjąć interwencję żywieniową.

 

Specyfika żywienia pacjentów z nowotworami głowy i szyi

Leczenie nowotworów głowy i szyi wymaga długotrwałej i agresywnej terapii. Już na etapie przygotowania planu leczenia warto pamiętać, że jest to grupa objęta wysokim ryzykiem niedożywienia. Chorym często towarzyszą zaburzenia połykania wynikające z choroby podstawowej lub powikłań po radioterapii, do których zaliczamy liczne owrzodzenia w jamie ustnej utrudniające spożywanie posiłków. Pacjenci często nie są w stanie dostarczyć swojemu organizmowi odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych, dlatego tak ważne jest zadbanie o prawidłowe żywienie. Specjalista, biorąc pod uwagę stan pacjenta, powinien zadecydować, jakie wsparcie żywieniowe należy choremu zaproponować. Wczesna interwencja żywieniowa obniża ryzyko rozwoju niedożywienia i tym samym obniża ryzyko przerwania terapii. Jeśli pacjent nie jest w stanie przyjąć odpowiednich ilości składników odżywczych drogą tradycyjnej diety, warto rozważyć stosowanie doustnych preparatów odżywczych zgodnie z rekomendacją lekarza.

 

Pacjenci z chorobą nowotworowa mają specjalne potrzeby żywieniowe!

Dostarczenie odpowiedniej ilości energii pacjentom z chorobą nowotworową jest kluczowe, ale warto też zwrócić szczególną uwagę na składniki odżywcze, takie jak m.in:

  1. Białko, które stanowi główny budulec w organizmie człowieka, a także pełni funkcje regulatorowe, transportowe i jest niezbędne do funkcjonowania układu immunologicznego.
  2. Kwasy tłuszczowe omega 3, które działają przeciwzapalnie, mogą przyczyniać się do stabilizacji lub wzrostu masy ciała, a także mogą poprawiać apetyt. Ich działanie przeciwzapalne jest szczególnie istotne dla procesu leczenia, ponieważ stan zapalny w organizmie może zwiększać toksyczność zastosowanych terapii.
  3. Witamina D, która nie tylko jest kluczowa do prawidłowej mineralizacji kości, ale również bierze udział w prawidłowej pracy układu odpornościowego.

 

 

Powiązane:
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.