Jak odżywić organizm po udarze mózgu?


W celu zapobiegania niedożywieniu na pierwszym miejscu należy pokryć zapotrzebowanie białkowo-kaloryczne, które na skutek stresu metabolicznego związanego z chorobą ulega zwiększeniu. W opinii Ekspertów Sekcji Chorób Naczyniowych Polskiego Towarzystwa Neurologicznego osoby po udarze mózgu wykazują zwiększone zapotrzebowanie na białko i energię. Zapotrzebowanie energetyczne w fazie ostrej udaru wzrasta do 25-35 kcal/kg należnej masy ciała na dobę. Natomiast wymagana podaż białka zwiększa się zarówno w fazie ostrej, jak i przewlekłej udaru mózgu sięgając do 1,5g/kg należnej masy ciała/dobę. Niedobory białka i energii mogą wpłynąć niekorzystnie na proces zdrowienia tkanek mózgowych po udarze, zmniejszają również szanse na odzyskanie sprawności przez pacjenta, dlatego odpowiednie żywienie w tym czasie jest tak istotne.

 

Żywienie u chorego po udarze może być prowadzone na kilka sposobów.  Kluczowa jest odpowiednia kompozycja diety, jej konsystencja oraz sposób podaży. W okresie po udarze należy zapewnić choremu właściwą podaż energii oraz składników odżywczych takich jak białko, węglowodany, składniki mineralne, witaminy.

 

Każdy posiłek chorego po udarze powinien zawierać produkty wysokobiałkowe. Zapotrzebowanie na wodę to 30-40 ml/kg mc/dobę. Oznacza to, że średnio chory powinien wypijać około 1,5-2 litrów płynów. Trzeba pamiętać, że osoby starsze często nie odczuwają pragnienia i nie chcą pić, więc należy aktywnie zachęcać je do przyjmowania płynów. Koniecznie trzeba pamiętać też o dostatecznej podaży błonnika pokarmowego – ok. 45 g/dobę. Odpowiednie spożycie błonnika i płynów pozwala zapobiegać zaparciom, które mogą stanowić bardzo duży problem u starszych, unieruchomionych osób.

 

Pomocą dla chorych, którzy nie są w stanie spożyć odpowiedniej dla siebie ilości energii i składników odżywczych jest żywienie medyczne. Podstawowym, najbardziej korzystnym dla chorego, jest żywienie doustne i jeżeli jest ono możliwe, jako wsparcie stosuje się gotowe preparaty odżywcze, które mogą być stosowane, jako dodatek do normalnych posiłków, stanowiąc uzupełnienie kaloryczne i białkowe.

 

W przypadku braku możliwości żywienia drogą doustną (lub gdy jest ono niewystarczające lub niewskazane), np. gdy występują zaburzenia połykania i istnieje ryzyko zachłyśnięcia się, u chorego może zostać wdrożone żywienie dojelitowe przez specjalny dostęp do żołądka. Więcej informacji na ten temat znajduje się poniżej, w podzakładce „Żywienie dojelitowe”.

Bibliografia:

  1. Kłęk S, Błażejewska-Hyżorek B, Czernuszenko A, Członkowska A, Gajewska D, Karbowniczek A, Kimber-Dziwisz L, Ryglewicz D, Sarzyńska-Długosz I, Sienkiewicz-Jarocz H, Sobów T, Sławek J. Leczenie żywieniowe w neurologii — stanowisko interdyscyplinarnej grupy ekspertów. Część I. Zasady ustalania wskazań do leczenia żywieniowego. Polski Przegląd Neurologiczny 2017, nr 3, tom 13, str. 106-119.
  2. Aquilani R et al.. Nutrition for Brain Recovery After Ischemic Stroke : An Added Value to Rehabilitation. Nutr Clin Pract 2011 26: 339.
  3. Wirth R, Smoliner C, Jäger M, Warnecke T, Leischker AH, Rainer Dziewas and The DGEM Steering Committee. Guideline clinical nutrition in patients with stroke. Exp Transl Stroke Med. 2013; 5: 14.
  4. Neyens J., et al. Arginine-enriched oral nutritional supplementation in the treatment of pressure ulcers: a literature review. Wound Medicine, 2017, 16: 46-51.
  5. Macburney M et al. W: Rombeau, Caldwell (red): Clinical Nutrition, Enteral and Tube feeding, Wyd. 2, Saunders, Filadelfia 1990: 149-173
  6. Aquilani et al., Effect of calorie-protein supplementation on the cognitive recovery of patients with subacute stroke, Nutritional Neuroscience 2008 Vol. 11: 235-240.
Powiązane:
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.